Yleisesti Luumäen Rastin kansalliset sijoittuvat sopivasti Jukolan alle ja on siten hyvä valmistautumissuunnistus Jukolaan. Sijainnillisesti sinne on hyvä tulla Etelä-Suomesta kaikkialta.

Maasto:

Maastosta osa on 2016 Lappeen Jukolaa ennen olleesta kansallisista. Kartta on laajennettu eteläänpäin, jossa on hyvin samankaltaista kuin aikaisemmin. Maastopohja ja maasto on osin Kymenlaaksolaista ja soiden rikkomaa aluetta jossa kulkukelpoisuus vaihtelee suuresti. On hyvä edetä kovapohjaisella alustalla tai hidastavilla soilla. Metsätalous toimenpiteet ovat lähinnä harvennushakkuita eri ikävaiheissa. Avoimia aukkoja on vähän. Korkeuserot vaihtelevat 20-30 m:n eroista jatkuvasti sekä erilaisista muodoista pienempi muotoisiin alueisiin. Suunnistus haasteita siten on niin suunnistuksellisesti ja etenemisen kannalta hyvin vaihtelevasti ja riittävästi.

Maaston erityispiirteet:

Maaston etelä osassa sekä lähellä kilpailukeskusta on etenkin paljon entisiä juoksuhautoja, jotka ovat osaksi isoja ja syviäkin. TULEE NOUDATTAA VAROVAISUUTTA niiden ylittämisissä. MUISTETAAN SEN KARTTAMERKKI KAIVANTO, joka on musta kaksoisviiva. Ne vaativat huollellista kartanlukua ja sekä niiden tulkinnassa.

Toiseksi kasvillisuuden suuri kontrasti vaikuttaa etenemiseen. Niin tumman vihreät metsät kuin tiheämmällä pystyviivoituksella merkityt alueet tai kaistaleet kannattaa huomioida reitinvalinnassa jos on mahdollista. Kun taas hyvä pohjaiset hyvä kulkuiset maastokohdat helpottavat etenemistä. Kilpailukeskuksen lähettyvillä on valtavan iso jyrkänne joka on turvallisuus syistä voimakkaasti nauhoitetettu sen päältä että ettei sen reunan lähelle voi mennä huomaamatta.

Radat:

Lasten ratojen lähtö on matkalla ykköslähtöön ja radat on väylätty lähimaaston parhaisiin osiin, jossa on jonkinverran selkeää tukiverkostoa. Mäkeä on myös reiteillä. Pakosta reitille sattuu hidastavaa vaativuutta lastenkin osalta. Suurimpana haasteena lapsilla on ennenkaikkea ymmärtää kyseiset juoksuhaudat kartalta ja maastosta. Havainnollistakaa vanhemmat niistä lapsille. Niistä on kartta ja maastokuvia nähtävillä.

Muiden ratojen lähtö on viety pitemmälle, jotta kaikki pääsevät alkuradan hyvä kulkuiseen suunnistettavaan maaston osaan. Lyhimmille radoillekin tulee vaativuutta korkeuseroista sekä kasvillisuuden vaihtelusta että suunnistus tehtävistä.

Pitemmillä radoilla mennään jo selvempiin reitinvalintoihin ja muihin erilaisiin maaston osiin. Pääsarjan rata on jo fyysisesti ja taidollisesti hyvää Jukolaan valmistautumista olevaa haastetta.

Lopuksi:

Luumäen Rasti tarjoaa hyvät puitteet suunnistuskokemukselle. Muistaen nuo aikaisemmat ohjeet ja muut järjestäjien ohjeet niin osaa asennoitua tuleviin haasteisiin eikä vaativuudet haittaa. Muistaen että kaikki ovat voittajia jotka itsensä innoittamana ovat lähteneet suunnistamaan Luumäelle. Ja suunnistaminen antaa siten henkisen ja fyysisen suuren kokemuksen lajin parissa.

Iloisin ja kokemusrikkain terveisin kohti Jukolaa.

Kartan tekijä ja valvoja 
Pekka Pulkkinen 
Joutsenon Kullervo